Vacanta in Bulgaria

Alexander-Nevsky-Cathedral-Sofia-Bulgaria-576x1024
Bassarbovo-monastery-Bulgaria-576x1024
Vacation-Sunny-Beach-Bulgaria-576x1024
Alexander-Nevsky-Cathedral-Sofia-Bulgaria-576x1024Bassarbovo-monastery-Bulgaria-576x1024Vacation-Sunny-Beach-Bulgaria-576x1024

Despre Bulgaria

Bulgaria este una dintre cele mai noi membre ale Uniunii Europene si a inregistrat schimbari majore in ultimii ani. In multe statiuni a avut loc un boom al constructiilor, care tenteaza cumparatori din vestul Europei cu proprietati relativ ieftine. Drept urmare, litoralul bulgaresc si statiunile de schi se dezvolta rapid. Marile orase au lepadat aspectul comunist si au devenit vibrante si atractive, cu bulevarde largi si curate, spatii diverse de cumparaturi si o viata de noapte animata. Muntii spectaculosi ocupa jumatate din teritoriul tarii, iar plajele cu nisip auriu atrag multimi de turisti in fiecare vara.

Cultura bulgara este un amestec intre culturile traca, slava si bulgara, insa exista si influente bizantine, turcesti si grecesti. Bulgara este o limba slava scrisa in alfabetul chirilic, acest fapt fiind cea mai stransa legatura intre bulgari si rusi; de alt fel, rusa este a doua limba a locuitorilor mai in varsta. Va puteti familiariza cu cultura preistorica a Bulgariei vizitand exponatele din Muzeul de Arheologie si Muzeul National de Istorie din Sofia, precum si din muzeele localedin Plovdiv, Stara Zagora, Varna, rousse, Veliko Tarnovo, Razgrad, Vidin, Bourgas, etc. Artefactele indica priceperea localnicilor in folosirea materiilor precum lut, caolin, piatra, lemn, bronz si fier. Ceramica descoperita dateaza din Paleolitic si Neolitic. Tocmai din acest motiv zona in care au fost descoperite, Movila Karanovska de langa Nova Zagora, a fost numita Arca lui Noe.

Pline de frumusete, veselie si dragoste de viata, festivalurile si obiceiurile bulgaresti dateaza din vremuri stravechi, cand oamenii incercau sa imbuneze fortele naturii. Unele dintre cele mai vesele festivaluri au loc de Craciun si de Anul Nou, cand asa-numitii Sourvakari fac un tur al caselor, cu urari de bine si prosperitate. Alte festivaluri sunt Ladouvane, Jocurile Shrovetide si Mummers, care isi au originea in festivalurile dionisiace ale tracilor, Lazarouvane, un festival ortodox dedicat familiei si ziua Sf Gheorghe, ceare legatura cu sanatatea si prosperitatea.

Statiuni din Bulgaria

Vacanta in Bulgaria